Super League- Det vi inte får glömma

En liga som skulle innehålla den absolut bästa fotbollen och högsta nivån. Mest pengar, mest prestige och de bästa spelarna. En superliga helt enkelt. Riktigt så blev det inte. Vi har återigen fått se hur pengarna sakta men säkert tar det vi älskar ur vår famn och för det längre och längre bort. Vi har återigen fått se hur girigheten är det som utmärker stora delar av det som sker utanför planen i dagens fotboll. Men vi är starka. Vi kan gå vidare från det här, eller hur?

Konceptet har varit omtalat sedan länge, inte bara under de närmsta åren. En liga med de absolut bästa lagen och spelarna har varit ett samtalsämne för många under flera decennier. På skolgårdar har det diskuterats om hur det skulle vara att ha en liga där de absolut bästa lagen spelade mot varandra, där de bästa och största spelarna ställdes emot varandra för att varje säsong avgöra vilka som var bäst. På de mer högre nivåerna än skolgården har detta tävlingskoncept diskuterats i flera år. Det kanske är självklart, om alla har tänkt på det när man var ung och liten, varför skulle inte de med makten bolla med idén? De har bollat. Som de har bollat. Fram och tillbaka i flera år. Räcker det med Champions League? Ska vi strukturera om Champions League? Kanske införa något helt nytt? 2020 nådde informationen om att några av världens största och mest framgångsrika klubblag är nära att bilda en egen liga, en Superliga. Har drömmen äntligen gått i upplevelse för oss som drömde om detta på skolgården? Knappast.

Vi fick det bekräftat att fotbollen har nåt den nivån där den potentiellt kan agera och verka utan organisationer som FIFA och UEFA. Ägarna för de största klubblagen i världen har de pengar som krävs och trodde även att de hade den makt som krävs. De hade inte makten, men den makten sitter inte heller FIFA eller UEFA på, utan det gör fansen. De som verkligen brinner och lever för sporten fotboll. Det är vi tillsammans som avgör fotbollens framtid. Det är även vi som pumpar in pengar till ägarna som sedan för pengarna vidare till respektive klubb. Det var vi fans som stoppade Super League, men det var även vi fans som var med och skapa den.

Det var väldigt lätt för FIFA och UEFA att argumentera emot Super League. Genom att använda sig utav argument som alla kan ställa sig bakom och stå för kunde båda organisationerna framställa sig som ”the good guys”. Både FIFA och UEFA var snabba med att hota både klubbar och spelare om vidare spel i ligor och turneringar. De var även snabba med att uttrycka sig om hur ligan skulle förstöra sporten och hur ägarna för respektive klubb var med och bidrog till det. Frågan är om detta är genuint. Är alla dessa hot och uttryck genuina? Menar de verkligen vad de säger? Vi som engagerar oss inom sporten vet sedan tidigare att det troligen har funnits och begått en hel del fuffens bakom stängda dörrar i båda organisationerna. Det har vid ett flertalet olika tillfällen blivit väldigt klart för hela världen hur influerat sporten är av pengar, vilken stor makt papperslapparna har. Om Super League skulle gå igenom, hur skulle det då se ut ekonomiskt för FIFA och UEFA? Inga storklubbar i varken ligorna eller turneringarna. Inga stjärnspelare i VM och EM. Om inte direkt så skulle ekonomin för båda organisationerna börja dala. Det är storklubbarna som genererar de största beloppen. De beloppen som FIFA och UEFA vill åt.

Var det för fotbollens skull som FIFA och UEFA ville stoppa Super League? Eller var det för den försämrade ekonomiska situationen som organisationerna skulle befinna sig i om de blev av med giganterna? Som tidigare skrivet har vi fått beskåda hur dessa två har gjort mycket för pengar tidigare. Det finns en rad olika saker vi inte får glömma efter denna händelse. Några av dessa är:

1. Det är vi fans av sporten som bestämmer dess öde.

2. Organisationer inom fotbollen gör allt det de kan för att gynnas ekonomiskt i förstahand.

3. Det är vi fans som är med och bidrar till utveckling av sporten, även det negativa. Vissa saker är svårare än andra att förhindra och motverka, men det finns fortfarande saker vi kan göra.

Vill DU veta mer om Super League ska du gå klicka på Instagram-ikonen här nedan! Där finns det flera inlägg om just Super League som du kan ta del av.

Glöm inte att prenumerera på bloggen med din mailadress här nedanför och att följa den på dess sociala medier för att inte missa nya inlägg och händelser!

2 reaktioner till “Super League- Det vi inte får glömma

  1. Jag tror inte att vi bryr oss om vem som ta flest pengar, UEFA,FIFA,Clubditrektörerna eller fotbollsspelarna. Jag tror att vi fotbollsfans älskar diskussionen om vem som egentligen är bäst just nu. En stängd liga dödar den diskussionen. Än så länge bestämmer vi fans, klarar vi nästa utmaning också!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s