”Oil-Classicó”

De två lag som har spenderat allra mest pengar på att vinna världens största turnering för klubblag kommer mötas i en av två semifinaler i turneringen. Sedan 2010 toppar Manchester City och Paris Saint-Germain listorna med dem klubbar som har spenderat störst summor i fotbollsvärlden. Varför? För att sätta sig på kartan och vinna Champions League.

2008 tog det stora investmentbolaget Abu Dhabi United Group över Manchester City genom att köpa 90% av klubbens aktier. Utan någon konkurrens alls rankades Manchester City som den klubb med den rikaste ägaren, från att vara i Manchester Uniteds skugga i princip hela klubbens historia till att bli ett lag som har potential till att dominera hela fotbollsvärlden. Manchester City har spelat både i de lägre engelska divisionerna och de högre. De har en historia som sträcker sig från 1894 och innehåller en hel del, dock få märkvärdigt stora och prestigefyllda troféer i skåpet men en hel del turbulenta resor genom det engelska seriesystemet. Sedan större delen av klubben blev uppköpt har flera miljarder engelska pund spenderats på att ta sig till toppen och från Manchester Uniteds skugga.

Hur har det gått? Jo, skuggan måste man ändå säga att de är borta från. Manchester City är ett lag som varje säsong är en kandidat till ligatiteln och även Champions League, men har aldrig riktigt lyckats få till det ute i Europas finrum. 2011 vann klubben FA-cupen, vilket blev den första trofén under de nya ägarnas tid. Säsongen efter lyckades man vinna ligan för första gången i den ikoniska matchen mot QPR i sista omgången. Sedan har det mesta rullat på bra. Ligan har man vunnit flera gånger och cuperna likaså, nu saknas Champions League titeln. Manchester City har aldrig lyckats avancera längre än till semifinal och med Pep Guardiola som tränare har man aldrig lyckats passera kvartsfinal, tills nu. Miljarder har spenderas och lär fortsätta göra det oavsett hur det går denna säsong.

Säsongen 07/08 lyckades Paris Saint-Germain precis undvika nedflyttning från den franska högsta ligan. Det var en klubb som länge hade haft olika problem både resultatmässigt och klubbmässigt. Ägare som lämnade posten, supportrar som krävde mer och bristen på de stora troféerna är bara några av de faktorer som gjorde PSG till den huvudstadsklubben de var då. 2011 skulle dock en stor förändring ske.

31 maj 2011 köpte Qatar Investment Authority 70% av klubbens aktier. De nya ägarna lovade klubben och dess supportrar att förändring skulle ske och att PSG skulle bli en klubb som skulle hota om alla titlar under säsongen. 2012 började storsatsningen där bland annat Zlatan Ibrahimovic köptes in tillsammans med en hel del andra stjärnor. Den första ligatiteln på 19 år kom samma säsong och nu hade PSG på bara några år blivit ett lag att alltid räkna med. Sedan 2011 har ägarna fortsatt att pumpa in mer och mer pengar i klubben vilket har resulterat i spelarvärvningar i absolut världsklass, men ingen Champions League titel. Ligan har klubben under 2010-talet vunnit 7 gånger och de har även lyckats prestera i de inhemska cuperna. Men trots alla miljarder som har spenderats saknas Champions League titeln. Säsongen 19/20 lyckades klubben avancera till finalen i det speciella slutspelet, men väl där ställdes man mot den tyska vinnarmaskinen Bayern München. Nu väntar en ny chans efter att ha tagit revansch mot tyskarna i kvartsfinalen.

Den 28:e april 2021 ställs dessa klubbar mot varandra i semifinal i Champions League. Deras framtid i turneringen kommer avgöras mot varandra. De två klubbarna som har lagt ner absolut mest pengar på att vinna turneringen kommer ställas mot varandra i en kamp där mycket väl vinnaren kan vinna hela turneringen och äntligen titulera sig som bäst i Europa. I debatten om pengarnas inflytande i fotbollen är det alltid dessa lag som lyfts fram som de första och grövsta. Ingen vill att pengarna ska styra fotbollen, men det går inte heller att undvika det. Pengarnas inflytande och påverkan i världen utanför fotbollen gör så att det inte går att stoppa dem från att ta mark i fotbollensvärld. Spelare blir dyrare och dyrare, sponsoravtal genererar mer och mer pengar, det sker oavsett om vi vill eller inte. Om pengarnas värde i världen utanför fotbollen fortsätter i den utvecklingen den gör nu skulle jag inte bli förvånad ifall inom en snar framtid majoriteten av dem största klubbarna i fotbollsvärlden blir uppköpta av investmentbolag, likt Manchester City och PSG.

Glöm inte att prenumerera på bloggen med din Mail-adress för att inte missa nya inlägg och att följa bloggen på dess sociala medier där det uppdateras regelbundet!

En reaktion till “”Oil-Classicó”

  1. Jag hålller helt med, fotbollen idag håller sakta och säkert på och tas over av pengarna. Pengar vi alla styrs av.
    Kubblojalitet finns i det förgångna. Bara för att vi älskar fotboll så kan vi inte vara naiva, fotboll är också en del av vårt samhälle.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s