Inget Varar För Evigt

Vi har alla sett ett Barcelona som sedan sommaren sakta men säkert rasat. Ett Barcelona som har gjort än besviken mer än de har imponerat. Ett rike som länge har varit stort och dominant håller nu på att fallera. Med otur fallera totalt. Åker vi några mil väster kommer vi befinna oss i en stad med en klubb som inte heller är i sitt bästa slag, men som inte håller på att fallera helt i alla fall.

Det är ingen överdrift att säga att Barcelona och Real Madrid har varit några av världens bästa fotbollslag under 2000-talet och kanske genom hela fotbollshistorien. Idag ser det inte ut så. I tidigare inlägg har jag beskrivit den katatoniska klubbens svårigheter och problem sedan corona pandemin drabbade världen och nu är det dags att rikta blickarna mot huvudstaden och Real Madrid. Laget som inte befinner sig i ett lika stort och djupt mörker som konkurrenterna, men inte i ett glimrande solsken heller.

2018 signerade Cristiano Ronaldo på för Juventus. Ronaldo hade tidigare spenderat 9 år i huvudstaden och med Real Madrids emblem på bröstet. Sedan portugisen lämnade Real har de endast lyckats med att vinna La Liga en gång, vilket var den senaste säsongen. Utan Ronaldo har det varit ett annat lag. Hoppet att andra spelare ska ta klivet fram och visa vilka stora stjärnor de är skulle jag vilja påstå dog relativt snabbt. Karim Benzema tog i mina ögon på sig ansvaret för offensiven och att försöka hjälpa de unga offensiva talangerna som brassarna Vinicius Junior och Rodrygo att hitta rätt och växa. I dagsläget ser det mer ut som om fransmannen är den som har visat framfötterna och imponerat.

I skrivande stund ligger Real Madrid på en tredje plats i ligan med tio poäng upp till de lokala konkurrenterna Atletico Madrid som dessutom har spelat en match mindre. Efter flera tveksamma resultat i liga spelet och cupen har tränaren Zidane det svårt. Han blir allt mer och mer pressad av styrelsen och hans framtid är oklar. Styrelsen kräver en titel denna säsong för att fransmannen ska kunna ha kvar sitt jobb som huvudtränare för storklubben. Tidigare säsonger har Zidane imponerat stort med Real Madrid och vunnit ett flertalet stora titlar, men den tiden känns väldigt avlägsen nu. Real Madrid avslutade januarifönstret utan att göra någon stor värvning med någon världsspelare eller lovande talang, vilket jag tror klubben hade behövt. Madrid klubben befinner sig eller kommer i alla fall snart att befinna sig i ett generationsskifte då de mest rutinerade (och på vissa positioner bästa) spelarna troligen kommer försvinna snart. Spelare som Karim Benzema och Sergio Ramos börjar komma upp i åren och framtiden är nog inte så lång i Real.

Stora delar av Champions League gruppspelet var skakigt för Real Madrid. I sista omgången lyckades de knipa första platsen i gruppen, men det kunde lika gärna ha slutat med spel i Europa League för första gången. I åttondelsfinal kommer klubben ställas mot det italienska laget Atalanta. Ett uttåg redan i åttondelsfinal skulle inte göra Zidanes plats som tränare särskilt starkare. Real Madrid behöver en lyckad Champions League vår (och helst La Liga också) för att kunna hålla uppe sin dominans både i Spanien och ute i Europa.

Real Madrid och Barcelona är i svåra sitsar. Barcelonas sits måste ändå anses vara värre än Reals, men om Madridklubben fortsätter att underprestera börjar det påminna om hur det såg ut i början av Barcelonas lilla kollaps. Viktigt att ha i åtanke gällande både Real Madrid och Barcelonas situationer i dagsläget är att de står relativt med hur de brukar och har presterat tidigare. De är fortfarande klubbar som spelar fotboll på toppnivå och har världsspelare i truppen, men de är långt ifrån sina gamla slag.

Glöm inte att prenumerera på bloggen här nedan och att följa den på sociala medier för att inte missa nya inlägg! Som prenumerant kommer du få inlägg direkt i din inkorg, få tillgång till exklusivt material och automatiskt delta i kommande tävlingar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s