Topp 10 Fotbollshändelser år 2020, 4-3 plats

Ett år som kommer gå till historien. Även fotbollsåret kommer gå till historien. Vissa faktorer större än andra, men alla har bidragit. Här kommer plats 4 och 3 i topplistan.

4. Liverpool Vinner Premier League

För första gången på 30 år fick laget fira en ligatitel. Det blir extra speciellt när en storklubb som Liverpool lyckas bevisa att de är tillbaka i den absoluta toppen i fotbollsvärlden genom att vinna ligan. De två tidigare säsongerna hade klubben spelat två Champions League finaler varav en blev vinst. Glädje över att ännu en gång ta hem Champions League fanns såklart hos supportrarna och i klubben, men irritationen över att inte vinna ligan fanns också. Manchester Citys säsong 17/18 var en säsong där de slog flera rekord i ligan och tog hem den, men åkte ut ur Champions League i kvartsfinal mot just Liverpool. Säsongen efter dröjde det till sista omgången i Premier League innan Liverpool fick se sig besegrade av Manchester City i ligan, men i och med vinsten av hela Champions League efter final förlusten förra året blev den sorgen inte så långvarig, men den fanns där.

Säsongen 19/20 var Liverpool bestämda. En ligatitel skulle hämtas. Och det gjorde den. Liverpool var totalt dominanta i ligan och det var aldrig något riktigt tvivel om vilka som skulle vinna. I slutet av den turbulenta säsongen låg Liverpool FC högst upp i tabellen med en klar marginal till tvåan. Efter 30 år kunde törsten släckas för den klassiska klubben. 30 år som har varit fyllda av nederlag, solljus och mörker. 30 år som fick klubben att gå ner i dalar men klättra upp till toppen igen. 2020 är ett år att minnas för Liverpool och fotbolls supportrar.

3. Bayern Münchens vinnartåg

Från start till slut var de överlägsna. Matcher där man trodde att resan skulle ta slut, men där man snabbt insåg att man hade fel. Bayern München var det absolut bästa laget i fotbollsvärlden säsongen 19/20. Under första halvan av 2020 total dominerade de både Bundesliga och Champions League. Robert Lewandowski öste in mål efter mål och arbetskapaciteten på mittfältet såg ut att vara oändligt stor. Avancemang i Champions League och Bundesliga titeln var tecken på något man länge visste. 2020 var Bayerns år. Krossen mot Barcelona fick hela fotbollsvärlden att inse att det krävs ett mirakel för att Bayern inte ska vinna Champions League också. Detta mirakel skedde aldrig och det tyska laget plockade hem ännu en trofé. Finalen mot PSG kändes avgjord på förhand, men samtidigt fanns känslan att om något lag kan slå Bayern är det PSG. Så blev inte fallet.

Andra halvan av året och ny säsong. Bayern har inte varit lika dominanta som förra säsongen. Resultaten har svajat en aning men de leder fortfarande Bundesliga. Inga jätteförändringar i truppen skedde under sommarens övergångsfönster. Mittfältaren Thiago som var mittfältshjärtat på planen under åren såldes till Liverpool, men annars är det sig för det mesta likt. Det är ingen tvekan om att Bayern München har stormat fram genom Europa och varit i stort sett oslagbara. Det är sällan toppfotbollen innehåller ett lag som dominerar en säsong och ett år så som Bayern gjorde det. 2020 och säsongen 19/20 är ett år och en säsong som supportrarna knappast glömmer i första taget.

Glöm inte att prenumerera på bloggen och att följa den på sociala medier för att inte missa nya inlägg. Ange din epost här nedan för att få tillgång till exklusivt material, inlägg direkt i din inkorg och automatiskt delta i kommande tävlingar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s