Topp 10 Fotbollshändelser år 2020, 6-5 plats

Ett år som kommer gå till historien. Även fotbollsåret kommer gå till historien. Vissa faktorer större än andra, men alla har bidragit. Här kommer 6:e och 5:e plats.

6. Barca Kaoset

En av världens främsta klubbar genom alla tider befann (och befinner) sig i en svår period större delen av 2020. En förlorade liga ledning resulterade till att konkurrenterna Real Madrid gick och vann ligan och världsstjärnan Lionel Messi ville lämna klubben. Tränare sparkades och pengar försvann ut snabbare än de kom in. Det såg riktigt mörkt ut för giganten.

Fotbollen i Europa pausades under våren när en stor våg av corona bröt fram genom världen. När fotbollen sedan återupptogs tappade Barcelona liga ledningen och åkte ut ur Champions League i kvartsfinal mot Bayern München med 8-2 vilket blev startskottet för en turbulent period för klubben. Storstjärnan Messi ville lämna klubben vilket klubbledningen gjorde allt de kunde för att hindra. Medans de försökte hålla kvar Messi i klubben försökte de bli av med en annan världsstjärna, Luis Suarez. Rykten om Juventus som nästa klubbadress gick runt, men det slutade med att han lämnade för konkurrenten Atletico Madrid vilket fick väldigt många att lyfta på ögonbrynen. Messi själv har sagt att han troligen aldrig kommer förstå varför de lät Suarez gå till Atletico.

Spekulationerna om Messis framtid var många och det såg ut som om han skulle lämna klubben som han har spelat i hela sin karriär. Ryktena var många men den nya klubbadressen som det spekulerades mest om var Manchester City på grund av tre avgörande faktorer; Pep, Agüero och pengarna. City sågs som en av få klubbar som hade pengarna att köpa ut Messi och betala hans lön. Men så blev inte fallet. Messi blev kvar i Barcelona på obestämd tid.

Tränarstaben byttes ut efter fiaskot i Champions League och den tappade serie ledningen. Senare avgick även presidenten vilket bidrog ännu mer till kaoset. Under säsongen har Barcelona blandat sina resultat men något som alla kan hålla med om är att det inte är samma lag som förut. Blandade resultat har resulterat till en svag placering i ligan efter halva säsongen, men ett lyckat avancemang i Champions League efter att ha slutat två i gruppen efter Juventus. Framtiden för klubben är oviss. Messi lär inte stanna länge till och klubben är långt ifrån den kvalité som den hade under 10-talet.

5. Messis Nya Rekord

Fotbollshistoria har på många olika sätt skrivits under året 2020. Messi slog rekordet för antal mål för en och samma klubb, ett rekord som Pelé tidigare hade med sina 643 mål för Santos. Den 19 december slog Messi in 1-1 mot Valencia vilket blev hans 643:e mål för Barcelona. Detta är ett rekord som beskriver Messis karriär hyfsat. Trogen Barcelona spelare sen ung ålder och har öst in mål under alla sina säsonger i Spanien för den katalanska klubben.

Messi har slagit många olika rekord under sin karriär, men det här rekordet sticker ut ur mängden då detta länge har ansetts vara ett rekord som är svårt att slå med tanke på alla pengar och övergångar till andra klubbar och ligor som lockar dagens spelare. Under Pelés tid var det inte alls lika mycket pengar i sporten och inte lika många klubbyten, vilket underlättade detta rekord. Man ska fortfarande inte ta ifrån Pelé den enorma prestation som krävs för att göra så många mål för en och samma klubb, men en stor eloge till Messi som lyckades slå rekordet 2020.

Glöm inte att prenumerera här nedan på bloggen och att följa den på sociala medier för att inte missa nya inlägg! Ange din epost här nedan för att prenumerera och få inlägg direkt i din inkorg, tillgång till exklusivt material och delta automatiskt i kommande tävlingar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s