Topp 10 Fotbollshändelser år 2020, 8-7 plats

Ett år som kommer gå till historien. Även fotbollsåret kommer gå till historien. Vissa faktorer större än andra, men alla har bidragit. Här kommer 8:e och 7:e platsen i ”Topp 10 Fotbollshändelser år 2020”

8. VM-kvalgrupperna

I december lottades kvalgrupperna till VM 2022 i Qatar. Sverige var i pott två och skulle därför få en nation från pott ett som kunde vara allt från Tyskland eller Nederländerna till Kroatien eller Danmark. Nationen från pott ett blev Spanien, ett landslag som Sverige ställdes mot i EM-kvalet och kommer ställas inför i EM-gruppen. Prestationen mot Spanien hemma i Solna var inte dålig. Sverige stod upp och visade att man kunde utmana Europas topplag. Bortamatchen mot Spanien var dock en annan femma.

De andra lagen i kvalgruppen skulle vara lägre rankade än Sverige i rankingsystemet. De blev Grekland, Georgien och Kosovo. Ettan i varje kvalgrupp avancerar direkt till VM medans tvåorna tillsammans med de högst rankade Nations League gruppvinnarna (som inte lyckades komma etta i sin VM-kvalgrupp) ställs mot varandra i ett playoff slutspel som delar ut Europas sista tre biljetter. Eftersom Sverige kom sist i sin Nations League grupp kommer de inte kunna spela playoff slutspelet om de inte kommer tvåa i gruppen. Sverige måste alltså komma etta eller tvåa för chans att spela VM 2022. Med tanke på de andra nationerna i gruppen bör detta vara möjligt.

VM-kvalgrupperna är första steget mot VM. Sverige har spelat flera VM som har skapat minnen för livet och senast 2018 visade det svenska landslaget att de har vad som krävs för att kunna avancera långt i VM. VM är viktigt för hela landet, därför är lottningen av VM-kvalgrupperna en extra viktig händelse under fotbollsåret.

7. Black Lives Matter

Polisvåld i USA hittade in till fotbollsplanerna i Europa och resten av världen. Polisvåld i USA tände en gnista som snabbt utvecklades till en stor brand i hela världen. En brand som var riktad mot politikerna, poliserna och de ojämlikheter som finns i samhället. ”Fotboll ska inte vara politiskt”, men blev det politiskt när alla på arenan gick ner på ett knä och knöt näven i luften innan avspark för att visa att de var emot polisvåldet riktade mot svarta? Låter som en självklarhet istället för en politiskfråga, men på något sätt är det ändå en politiskkoppling som bildas där och då.

Det gick inte att missa hela rörelsen som spreds i världen och som kom in på fotbollsplanen. Fotbollen använde sig utav sin enorma styrka att påverka samhället och försöka utveckla det genom att visa att man stod bakom rörelsen och dess innebörd. Protest innan avspark och texten ”Black Lives Matter” istället för spelarnamnet på tröjan var några av sportens sett att stödja betydelsen av rörelsen. Ännu en gång visade det sig att fotbollen är politiskt och har en inverkan på samhället.

Oavsett om lagen hade gjort det de gjorde eller inte så hade det blivit en fråga om varför de gjorde som de gjorde. Ifall de inte hade gått med i rörelsen och visat var de stod hade det uppstått en diskussion om varför de inte gjort så och tvärtom. Med ”Black Lives Matter” följde också en rad andra saker med också. När de engelska klubbarna demonstrerade emot våldet mot svarta, ville de också ta ner statyer av ledare som hade slavhandel under sin tid? BLM-rörelsen 2020 gav oss ännu ett exempel på att fotboll är mycket mer än bara en sport.

Glöm inte att prenumerera på bloggen och att följa den på dess sociala medier för att inte missa nya inlägg. Ange din epost här nedan för att få nya inlägg direkt i din inkorg, få tillgång till exklusivt material och vara med och tävla i kommande tävlingar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s