Vår Alldeles Egna Zlatan Ibrahimovic #2

Vinnaren av guldbollen blev ännu en gång Zlatan Ibrahimovic. Att Zlatan skulle vinna guldbollen även 2020 var kanske inte så oväntat, han har visat för hela Europa att han fortfarande har kvalitén för att spela på Europas topp då han har öst in mål i Serie A och toppar ligan med Milan. Men det som intresserar de flesta svenskarna mest är troligtvis inte hans aktuella fotboll, utan hans framtid. Klarar han av fotbollen i Europas bästa ligor? Återkomst till Landslaget?

Tidigare inlägg om Zlatan Ibrahimovic: https://bollinnehav74.com/2020/11/02/var-alldeles-egna-zlatan-ibrahimovic/

Zlatan Ibrahimovic har haft en riktigt bra säsong hittills. Hans AC Milan leder Serie A och han leder skytteligan framför världsstjärnan Cristiano Ronaldo. Fotbollsåret 2020 krönte han med att kamma hem sin tolfte guldboll och har visat ännu en gång att han är den bästa inom svensk fotboll. I en intervju med Aftonbladet och Erik Niva öppnade Zlatan upp sig om sina tankar kring den tolfte guldbollen och (det som kanske gav upphov till flest spekulationer och skriverier) landslaget. Zlatan sa att han saknar att gå in på Friends Arena med landslagströjan på och med den gula väggen på ena kortsidan. Ännu en gång vaknade frågan om Zlatan i landslaget. Ännu en gång vaknade frågan om Zlatan till EM.

Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic har snackat med varandra. Exakt vad som är sagt mellan dem vet man inte, men troligen har de rensat luften mellan dem. Zlatan har sen tidigare kritiserat Anderssons uttagningar till landslagssamlingar (vilket han påpekar under intervjun med Aftonbladet) då han påstår att det finns fler faktorer än fotbollskvalitén som förbundskaptenen väger in inför uttagningarna. En liten konflikt uppstod där ingen av parterna ville kontakta den ena och Zlatan publicerade olika inlägg på sina sociala medier riktade till Janne och landslaget. Nu har de pratat med varandra efter vad Andersson säger kändes som en naturlig åtgärd. Synen på en eventuell återkomst till landslaget är ett ämne som troligen togs upp.

Hur skulle det se ut med Zlatan i landslaget igen? Tittar vi tillbaka till tiden med storstjärnan i laget var det en tid då Sverige inte direkt lyckades med någon stor framgång i något mästerskap, i alla fall under den tiden då han ansågs vara den enda storstjärnan i landslaget. Erik Hamrén och Zlatan slutade i landslaget och Janne Andersson tog över. Ett nytt bygge påbörjades och nu är frågan om en gammal pusselbit passar i ett nytt pussel. Enligt mig så kan det gå, om man trycker tillräckligt hårt. Zlatan kan platsa i laget men då kan det inte se ut som förr. Idag är landslaget byggt som ett starkt kollektiv där alla spelare på planen är lika viktiga för att kunna vinna matcher. Det kommer inte funka att använda Zlatan som en spelare som man passar bollen till och hoppas han bjuder på magi. Laget ska kretsa runt kollektivet inte en enskild spelare. Zlatan är just nu en av de hetaste anfallarna ute i Europa och jag tycker absolut han ska få möjlighet till att spela EM om han behåller formen eller visar att han har det som krävs. Jag skulle dock kanske inte vilja se honom som en startspelare. Hur skulle det se ut om Zlatan fick agera som ett ”super-sub” som Sverige kan använda sig utav när det behövs? Det skulle kunna ändra en hel matchbild till Sveriges fördel och därmed bli en avgörande roll i pusslet, vilket Zlatan ofta vill vara.

Zlatan vann guldbollen. Dominerar i Milano och är just nu bland de hetaste anfallarna i världen. Med den bilden låter det som om Janne Andersson borde öppna dörren till landslagsåterkomst så fort Zlatan säger något som kan tyda på att han är sugen. Detta har dock tyvärr blivit mycket mer än bara fotboll. Den konflikt som fanns mellan Andersson och Zlatan (mest Zlatan som riktade kritik mot Janne) gjorde det först omöjligt och sedan kom Olof Lundhs bok där andra spelare i landslaget förklarar hur Ibrahimovic har behandlat sina lagkamrater, vilket inte gjorde Zlatan särskilt mer aktuell. Inför EM måste det som anses vara onödigt läggas bakom och fokus måste ligga på fotbollsprestationer. Kommer Zlatan kunna hjälpa Sverige i EM? Svar ja, om han används på rätt sätt.

Glöm inte att prenumerera på bloggen och att följa den på sociala medier för att inte missa nya inlägg och aktiviteter! Passa även på att gå med i fotbollcommunityt i gratis appen Flick Chat för att tippa, delta i quiz och diskutera fotboll med andra fotbollsintresserade. Läs mer under rubriken Community och Chatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s