Tillbaka i B-divisionen, Men Vad Innebär Det?

Det svenska herrlandslagets tid i A-divisionen i Nations League blev kortvarig. En jumboplats i gruppen resulterade i nedflyttning från den högsta divisionen till den näst högsta. Men vad innebär det egentligen? Måste det vara sämre att spela där än i den högsta? Hur fungerar egentligen Nations League?

Sveriges grupp med världsmästarna Frankrike, de europeiskamästarna Portugal och VM-finalisten Kroatien var den tuffaste gruppen av alla i A-divisionen. Tidigt insåg svenska folket och landslaget att chansen för att hänga kvar bland de bästa och undvika nedflyttningsplatsen var att vinna mötena mot Kroatien. Matcherna mot Frankrike och Portugal skulle bli tuffa, vilket de blev. Sverige lyckades ändå bjuda på match mot de två riktigt stora fotbollsnationerna, men gick därifrån med 0 poäng tagna av 12 möjliga. Det var istället mot Kroatien som framtiden skulle avgöras. Knapp förlust på bortaplan blev till en stabil vinst hemma på Friends. Allt slutade med en målskillnadshistoria där Kroatien drog det snäppet längre strået.

Sverige inledde Nations League i B-divisionen och är nu tillbaka där. Men vad innebär det egentligen? För Sveriges del så skulle jag vilja påstå att det är bättre att spela i B-divisionen än A. Vi har nu sett landslaget spela mot några av världens bästa landslag, några matcher som har överträffat våra förväntningar men samtidigt matchat med dem. I B-divisionen kommer Sverige ställas mot motstånd som är närmare landslaget i rankingsystemet (01/12-2020 är Sverige rankat delad 20:e plats med Senegal i världen) och förhoppningsvis kunna bjuda på jämnare matcher, där Sverige kan visa upp sin sanna potential. Under matcherna i A-divisionen fick vi se ett Sverige som var tvungna att ligga lågt i försvaret och ofta inte vara det bollförande laget. I B-divisionen kommer vi troligen kunna få se ett annat Sverige som är mer bollförande och styr matchen. Det är i alla fall något man kan önska sig.

Ekonomiskt är det inte lika bra att spela i de lägre divisionerna än i den högsta. Sverige tappar alltså lite ekonomiska bonusar nu när de trillar ner i B-divisionen och möjligheten till att kamma hem mer rankingpoäng som i slutändan påverkar seedningsgrupperna inför VM- och EM-kval. Rankingpoäng får man även i de lägre divisionerna men inte lika mycket. Att spela i A-divisionen kan därför göra så att man får bättre och även möjlighet till en lättare kvalgrupp till kommande mästerskap. Men att spela i B-divisionen ger andra fördelar som jag kommer till lite senare i inlägget.

Tidigare år, inför EM 2020, fick respektive land som missade att kvalificera sig in till EM via kvalgruppen och vann sin Nations League grupp chans till ett playoff slutspel där vinnaren kniper en plats till EM (som alltså blev uppskjutet till 2021). Det var detta som Slovakien lyckades med och fick därför den sista platsen i Sveriges EM-grupp. Hade Sverige INTE lyckats kvala in till EM via kvalgruppen hade landslaget alltså fått en till chans i och med att de vann sin grupp i B-divisionen och gick upp till A. Nu inför kommande kval till VM i Qatar har det skett lite ändringar. Nu är det endast de TVÅ bäst rankade gruppvinnarna i sina Nations League grupper som kniper platser till playoff slutspelet tillsammans med de 10 tvåor i VM-kvalgrupperna. I playoff slutspelet kommer det vara tre stycken som kniper Europas sista platser till VM. Om två lag som spelar i A-divisionen i Nations League misslyckas i VM-kvalet men vinner sin Nations League grupp kommer de troligen vara bland de två högst rankade lagen och därför få spela ett extra playoff. Att vinna sin grupp i de lägre divisionerna kan alltså inte garantera att man får delta i playoff slutspelet.

Hur är ser det ut för Sverige då? Kvalgrupperna till VM 2022 ska lottas den 7 december (skriv in i kalendern) och Sverige är i seedningsgrupp 2. Det innebär att i Sveriges grupp kommer det inte finnas någon annan nation från seedningsgrupp 2, som till exempel Schweiz, Polen och Österrike. Däremot kommer det svenska landslaget få ett lag från seedningsgrupp 1, vilket kan vara nationer som Belgien, Frankrike och Spanien till exempel. Även våra grannar Danmark befinner sig i seedningsgrupp 1. Det kommer alltså troligen bli svårt för Sverige att knipa första platsen i kvalgruppen (om vi inte har tur med lottningen) och avancera direkt till VM. Som tidigare nämnt spelade Sverige även i A-divisionen, men lyckades inte vinna gruppen vilken betyder att Nations League inte kan hjälpa Sverige. Det kommer alltså krävas att Sverige antingen vinner kvalgruppen och går direkt till VM eller slutar tvåa och får vara med i playoff slutspelet där tre lag går vidare till VM 2022.

Att Sverige spelade i A-divisionen kan därför anses vara sådär, vilket jag verkligen tycker. Att spela i B-divisionen ökar chansen att vinna gruppen, men samtidigt ger det inte lika mycket rankingpoäng och komihåg, det är bara de två bäst rankade gruppvinnarna från Nations League som går vidare till playoff. Men om det inte sker någon skräll i kvalgrupperna och de som är i A-divisionen vinner sina VM-kvalgrupper så kan lag från B-divisionen i Nations League vara de högst rankade och få chans till playoff. Detta är dock kört för Sverige eftersom man slutade sist i A-divisionen. Man kunde alltid hoppats på att spelet i A-divisionen skulle resultera i att vi hamna i seedningsgrupp nummer 1 som Danmark, men så blev inte fallet. Att spela i B-divisionen kan alltså öka chansen att man vinner sin grupp och om man är högt rankat får delta i playoff slutspelet, vilket jag anser är en väldigt bra fördel med B-divisionen för Sveriges del.

Vad tycker du om Nations League? Var är det bäst för Sverige att spela?

Glöm inte att prenumerera på bloggen och att följa den på sociala medier för att inte missa nya inlägg! Passa även på att gå med i fotbollscommunityt på gratis appen Flick Chat, mer om det går att läsa på sidan ”Community och Chatt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s