Till Minne Av Diego Armando Maradona, Skorna På Hyllan #5

Att döma karriärer efter lyfta troféer och vunna titlar är enkelt. Att döma karriärer efter påverkan på det som sker utanför fotbollsplanen är mycket svårare, men rättvisare. Diego Armando Maradona lyfts ofta fram som en av de absolut bästa utövarna av sporten någonsin. Diego Armando Maradonas karriär var så mycket mer än magiska mål och otroliga dribblingar. Diego Armando Maradonas karriär var en karriär som påverkade flera miljoner människor. Det var en karriär som påverkade samhällen.

Den här texten är mina egna tankar och reflektioner efter Diego Maradonas bortgång och inspiration från Erik Nivas text i Sportbladet som jag rekommenderar alla att läsa: https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/PRgJa5/niva-storst-och-viktigast-av-alla

Jag hade enkelt kunnat skriva ett inlägg liknande de andra i serien ”Skorna På Hyllan” här på bloggen, där jag går igenom spelarens karriär steg för steg och vilka titlar som han vann under den tiden. Det skulle ge läsarna som lägger ner tid på att läsa inlägget en väldigt grundlig överblick över karriären och de hjälpmedlen som användes för att uppnå det spelaren uppnådde. Troféer och titlar är i slutändan inte mer än bara hjälpmedel för att en världsklasspelare ska tillslut bli en legendar. Det finns och kommer alltid finnas spelare vars karriärer är värda att minnas även om ingen tung och prestigefylld titel vanns. I Diego Maradonas fall är det lite av motsatsen. Här ska man inte låta dessa hjälpmedel överskugga den verkliga prestationen. Den prestation som i slutändan spelar roll. Den prestation som fick individer och samhällen att ändras och formas om på nytt. Den prestation som gjorde Diego Armando Maradona till en spelare som aldrig kommer glömmas. Troféer och titlar vanns, men mycket mer än det vanns också.

Jag tillhör dem generationer som aldrig fick se Maradona spela ute på planen. Istället tillhör jag dem generationer som har fått målen, dribblingarna och spelaren berättade för mig. När jag har frågat de äldre vem som är den bästa fotbollsspelare genom tiderna kommer alltid Maradona på tal, tillsammans med spelare som Pelé och Messi. Jag har tittat tillbaka på målen, dribblingarna och prestationerna i form av videos, men jag har även tittat tillbaka på den tiden då det utspelade sig. Den vunna VM finalen 1986 var så mycket mer än bara ett vunnet VM. Det var en källa till styrka och gemenskap för hela det Argentinska landet efter ett nyligen förlorat krig och omskakat land. VM-guldet gav ljus i något som kunde blivit en mörk, lång tunnel för hela nationen. VM 1986 och det guldet var så mycket mer än bara prestige. Maradona insåg betydelsen och spelade fotboll för folket, inte pengarna.

Maradona anslöt till Napoli 1984, en klubb som då inte hade någon stabil och etablerad plats på fotbollens världskarta. Staden Neapel hade flera tuffa perioder under andra hälften av 1900-talet och det blev inte bättre när en jordbävning orsakade döden åt nästan 3 000 människor 1980. Hög brottslighet och korruption är två termer som präglade staden och närområdet. I och med Diego Maradonas värvning till klubben 84 började en storhetstid för klubben i Italien. Titlar vanns, men det var bara hjälpmedel för Maradona till att bli den legendaren i klubben och staden han är idag. Storhetstid för klubben och en stad som började se en positiv utveckling. Maradona var tveklöst med och bidrog till att Neapel formades om och att Napoli hamnade på fotbollens världskarta. Ännu en gång var Maradonas fotboll en källa till styrka och gemenskap till samhället.

Diego Armando Maradona var inte en felfri människa. Det är ingen. Felen han har begått kommer aldrig kunna ändras eller tas tillbaka och lika så hans karriär. Maradona var en fotbollsspelare som förde samman människor och samhällen. Diego Armando Maradona var mycket mer än bara en fotbollsspelare.

Diego Armando Maradona föddes 30 oktober 1960 och gick bort 25 november 2020. Han blev framröstad tillsammans med Pelé som 1900-talets bästa fotbollsspelare och vann bland annat VM-guld med Argentina 1986. Han spelade i klubbar som Napoli, Barcelona och Sevilla. I Napoli är tröjnummer 10 pensionerat vilket innebär att ingen får bära det tröjnumret. Detta beslutades redan under Maradonas livstid. Napolis hemma arena är numera namngiven efter fotbollslegendaren.

Glöm inte att prenumerera på bloggen och att följa den på sociala medier för att inte missa nya intressanta inlägg. Passa även på att gå med i bloggens fotbollscommunity på appen Flick Chat för att diskutera fotboll med en massa andra fotbollsentusiaster.

Senaste inläggen:

En reaktion till “Till Minne Av Diego Armando Maradona, Skorna På Hyllan #5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s