Nu avgörs faktiskt inte Premier League

Söndagskvällen närmar sig och likaså det typiska manchester regnet över staden. Under de rådande omständigheterna i världen och kanske speciellt just nu i England är det inte så konstigt att gatorna ekar tomma och inga supportrar skriker, sjunger och marscherar mot arenan som det brukar göra. Arenan som så många gånger under tidigare säsonger har spelat en avgörande roll för Premier League säsongen. Men den här gången är det inte likadant som tidigare år. Den här gången är det tomma läktare, tomma gator, inget eko och en match som i slutändan av säsongen troligen inte kommer ha haft en så stor betydelse.

Manchester City och Liverpool FC har dominerat engelsk fotboll de senaste säsongerna. Inga tvivel om det. Ett Manchester lag som fick in världstränaren Pep Guardiola och spelare som senare utvecklades till världsstjärnor, så som Kevin de Bruyne och Raheem Sterling. Dominans i England följde. Första laget att få över 100 poäng under en säsong och det första engelska herrlaget att vinna alla inhemska titlar under en och samma säsong är bara några av de meriter som klubben lyckades med under ett par säsonger. City lyckades dock aldrig riktigt utanför Englands gränser. Champions League slutade oftast med tidigt uttåg redan i åttondelsfinalen eller i kvarten. Det som svider extra mycket för supportrarna är de gånger då klubben har åkt ut mot andra engelska lag som t.ex. Liverpool och Tottenham. Lag som man i ligaspelet slog och hamna över i tabellen men som man utanför England inte kunde vinna över i ett dubbelmöte.

I oktober 2015 började Liverpool på ett nytt bygge. Tränaren Klopp anslöt till klubben och började direkt forma den på nytt efter väldigt svaga säsonger resultatmässigt. Nu i efterhand visar det sig tydligt att Klopp är en väldigt skicklig tränare när det kommer till spelarrekrytering. De värvningarna som gjordes inledningsvis av hans era i klubben och en bit fram är spelare som nu har en stor betydelse i Liverpools framgångar både i England och ute i Europa. Spelare som Mohammed Salah, Mane, Alison och van Dijk är spelare som allihopa kan anses vara bland de bästa i världen. Sakta men säkert gick det att beskåda Liverpool ta över Citys roll som det dominerande laget i Premier League. Säsong efter säsong kom laget närmare och närmare City i tabellen tills de gick om och vann ligan för första gången på 30 år. Värt att notera är även att Liverpool lyckades även med det som City hade problem med. De lyckades utanför England. De nådde två Champions League finaler på två år, där en resulterade i en titel.

Nu på söndag är det dags för lagen att slå sig samman i Manchester. Tidigare säsonger har mötena mellan lagen spelat en väldigt stor roll då det har stått mellan dem vilka som kommer vinna ligan. Så som det ser ut nu så är det riktigt tajt i hela tabellen och Manchester City har en match färre spelad. Denna säsong är det inte alls lika säkert som det har varit tidigare säsonger att det är någon av dessa två klubbar som kommer vinna och titulera sig som engelska mästare. Det är fortfarande bara inledningen av säsongen, men jämfört med förra säsongen så finns det många fler lag som är med och utmanar uppe i toppen. Att då detta möte har så stor betydelse har jag svårt att se. Vinnaren av detta möte kan mycket väl tappa poäng mot sämre lag på pappret under återstående delen av säsongen.

Hur som helst väntar ett stort möte på söndag mellan två klubbar som nu under senare tid har byggt upp en mycket större rivalitet mellan sig, vilket adderar extra mycket prestige till matchen. Just detta möte kanske inte kommer bli avgörande för säsongen som tidigare, men det är en match i en liga där varje poäng är viktig att ta. Flera lag är med i striden inledningsvis och en förlust kan resultera till att man halkar efter. Viktig match för säsongen, men vinnaren kan inte slappna av. Det blir som ett vanligt stormöte mellan engelska toppklubbar. För fansen av Premier League är detta såklart riktigt kul då det är en mer öppen liga än vad den har varit under de senaste säsongerna.

Glöm inte att prenumerera på bloggen och att följa den på sociala medier för att inte missa nya intressanta inlägg! Gå även med i mitt fotbolls community (läs mer på sidan ”Community och Chatt”).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s