Vår alldeles egna Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic har spelat 116 landskamper och gjort 62 mål i den svenska landslagströjan. Alla de spektakulära mål och assister ledde ändå inte till någon särskilt imponerande mästerskapssommar som kommer finnas i våra minnen för evigt. Zlatan blir istället ihågkommen som en av de absolut största världsstjärnorna som svensk fotboll har producerat. Frågan är vad den svenska fotbollen egentligen tycker om världsstjärnan.

Sverige har inte placerat sig på fotbollskartan som en nation som avancerar långt i mästerskapen eller har klubbar som tar hem stora europeiska titlar. Sverige har bidragit med en del spelare genom åren som har varit med och konkurrerat ute i världen som några utav världensbästa fotbollsspelare. Jag pratar om spelare så som Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg, Gunnar Nordahl (även om fotbollen under Nordahls tid inte alls såg ut som den idag) och såklart Zlatan Ibrahimovic. Ibrahimovic anses ofta som den största svensken någonsin på fotbollsplanen och han vill själv påstå att det var han som satt Sverige på kartan. Det är ett påstående som inte alls behöver vara särskilt falskt faktiskt. All den media som kretsar kring honom och den statusen han har gör självklart så att han får en otrolig mängd av uppmärksamhet. Han sociala medier präglas av kaxiga citat och andra uttalanden som får världens medier att återigen vända blickarna till honom och även stundtals Sverige. Sverige har även haft andra framgångsrika fotbollsfigurer utanför fotbollsplanen tidigare. Lennart Johansson betydelse för svensk fotboll går det inte att sticka under stolen med vilket jag tror många håller med mig om. Samma sak gäller Zlatan Ibrahimovic, oavsett om man gillar honom eller inte.

Tiden i landslaget bjöd på en del. En massa mål och assister, uttalanden och kritik. Det var ett händelserikt förlopp under landslagstiden, men även efter. Ibrahimovic är nu 39 år fyllda och är en av de vassaste anfallarna ute i Europa. Han är en starkt bidragande faktor till AC Milans framgångar under inledningen av säsongen och många unga talanger i truppen ser upp till honom och inspireras utav svensken. En hel del skriverier har det blivit, det blir det alltid när Zlatan är aktiv inom något. TV4-profilen Olof Lundh gav ut boken ”Landslaget enligt Lundh” där han bland annat lyfte fram helt nya perspektiv från Ibrahimovic tid i det svenska landslaget och hur det enligt vissa fotbollsprofiler utövades vuxenmobbning från världsstjärnan. Både under och efter sin landslagstid går det verkligen att säga att Zlatan skiljer sig från andra tidigare svenska fotbollsstjärnor och ”vanliga” svenska fotbollsspelare. En helt annan status och aura strålas ut ur svensken, vilket kanske är lättare att uppnå idag än för 10-20 år sen med tanke på sociala mediers snabba framväxt. Zlatans aura och utstrålning liknar mer den som finns hos de absolut bästa i de största sporterna på denna glob. Det existerar ingen tillbakadragning eller det där typiska lugnet som finns och fanns för andra svenskar som har lyckats ute i Europa. Jag blir då inte förvånad när Zlatan skulle kliva in i ett omklädningsrum med spelare som nyligen lämnat allsvenskan eller fastnat i ryska högsta ligan flera år och det skedde lite krockar här och där. Attityderna var säkerligen helt olika mellan Zlatan och resterande delar av landslaget, men Zlatan är Zlatan. Hur ofta lägger Emil Forsberg ut ett kaxigt citat eller bild på sina sociala medier eller hur stor plats tar egentligen de svenska spelarna (bortsett från Zlatan) ute i Europa. Är det den här attityden som är avgörande? Sen kan man fråga sig vad som egentligen är rätt och vad som är fel, hur långt har man rätt att gå i omklädningsrummet? När blir vinnarmentaliteten mer till vuxenmobbning och nedtryckning? En annan intressant fråga är hur stor påverkan Zlatan egentligen hade på det svenska fotbollsförbundet under sin tid i den gul-blåa landslagströjan.

Zlatan Ibrahimovic har tidigare sagt att han inte självmant kommer återvända till landslaget. Om han gör comeback är det för att Janne Andersson personligen har ringt upp honom, vilket Janne Andersson har sagt inte kommer ske. Men nu står vi här, kommande möten mellan världsnationer i Nations League och en Zlatan Ibrahimovic som levererar ute i Europa. Janne Andersson har byggt ett nytt landslag jämfört med Hamréns. Ett landslag där kollektivet är i fokus, vilket är mycket lättare om man inte har en spelare som Zlatan i laget. Zlatan kommer inte ringa Janne och Janne kommer inte att ringa Zlatan. Dessutom alla skriverier och negativa rykten och nyheter om svensken gör det i stort sett omöjligt att se Zlatan vandra ut på Friends med landslagströjan på. Zlatans olika peakar på sociala medier är endast för att röra om i grytan och skapa nya men samtidigt gamla spekulationer. Spekulationer som för alltid kommer vara spekulationer.

Glöm inte att följa bloggen på dess sociala medier och här på hemsidan för att inte missa nya intressanta inlägg! Passa även på att gå med i mitt fotbollscommunity som du kan läsa mer om på ”Community och Chatt” sidan!

2 reaktioner till “Vår alldeles egna Zlatan Ibrahimovic

  1. Resonemanget i inlägget pekar ut en viktig fråga, hur bra måste en spelare vara för att få vara taskig mot andra spelare. Det råder ingen tvekan om att Zlatan bjudit på en hel del underhållning, men rättfärdigar det synen på laget.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s