Det Lilla Gigantiska Mötet

Oavsett om man är ett stort fan av sporten fotboll eller inte så finns det några saker som troligtvis alla känner till som rör sporten. I princip alla vet vem Messi är, vem Ronaldo är eller vem Zlatan är. Likaväl tror jag att alla vet vilka Real Madrid och Barcelona är fotbollsmässigt. El Clasico ses därför i mångas ögon som den största enskilda prestige matchen för klubblag i fotbollsvärlden. Oavsett om man är en supporter för något av dessa lag så tittar man på matchen och människor från hela världen åker vanligtvis ner till Spanien för att någon gång få uppleva den mytomspunna matchen. El Clasico är våran vallfärd.

El Clasico ska spelas nu i helgen. Real Madrid gästar Barcelona inför tomma läktare. Barcelona och Real Madrid har länge setts som de största och bästa klubbarna i Spanien och i Europa och därför är det inte konstigt att mötet mellan dessa klubbar har den status som den har både i fotbollsvärlden och i världen utanför. Från säsongen 2004/05 har Barcelona eller Real Madrid vunnit alla ligatitlar bortsett från en, säsongen 13/14 då Atletico Madrid kammade hem ligan. Båda dessa lag har dessutom haft två av världens bästa spelare genom tiderna i sina lag, Cristiano Ronaldo och Lionel Messi. Det är dock inte endast dessa två spelare som har bidragit till denna totala dominans i den spanska högsta ligan, utan även världsspelarna runt om dem. Tittar man på Ballon d’or topp tre listan under 10-talet är den oftast präglad av Real Madrid och Barcelona spelare.

Cristiano Ronaldo lämnade Real Madrid till säsongen 18/19. När han lämnade den spanska huvudstaden tog han med sig en del av hela den spanska ligafotbollen. Hela ligan hade tidigare cirkulerat sig på de två stora stjärnorna som nu bara var en. Det var ett faktum att El Clasico aldrig skulle bli detsamma igen. Real Madrid vann ligan senaste säsongen efter att ha plockat ikapp de poäng som de låg efter Barcelona med efter uppehållet. Det var en av de viktigaste ligatitlarna för klubben då de visade för hela fotbollsvärlden att de kan vinna utan Ronaldo i laget. Dock ute i Europa gick det något sämre. Ute redan i åttondelsfinalen mot Manchester City är något som fansen inte var nöjda med. Barcelona är ett lag med en oviss framtid. Messi som kanske lämnar tillsammans med andra spelare och en klubb som i helhet har haft en svajande start på säsongen.

Inför helgens El Clasico kommer båda lagen med varsin förlust i ligan i bagaget och Real Madrid med förlust i Champions League gruppspelet hemma mot Shakhtar Donetsk. Två giganter inom den spanska ligafotbollen ska ställas emot varandra i en match som brukar kunna likställa med VM-final (i syftet att vinnaren är bäst i världen). Nu är det inte så längre. El Clasico må ha kvar sin status som ett viktigt prestige möte mellan klubbarna, men detta endast på grund av tradition och historia. Det är inte längre de två bästa klubbarna i världen som ställs mot varandra. Det är inte längre de två största världsstjärnorna som ställs mot varandra. Det som gör att detta möte väcker mer intresse och TV-tittare än Merseyside- och Manchesterderbyt är inte självaste fotbollen. Utan det är traditionen och historien om vilka fotbollslegendarer som har trätt på sig de olika matchtröjorna och vilka personer som har stått på sidlinjen och skrikigt ut instruktioner till spelarna. Messi må vara kvar och fansen för båda klubbarna lika så, men inte mycket mer än det. Inte det som gjorde El Clasico till de speciella och mäktiga matcherna de en gång var.

Glöm inte att prenumerera här på hemsidan och att följa bloggen på dess sociala medier för att inte missa nya inlägg. Passa dessutom på att gå med i mitt fotbolls community på appen Flick Chat, där du kan tippa matcher gratis och diskutera fotboll med andra fotbollsentusiaster!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s