Skorna på Hyllan #4- Frank Lampard

En av dem absolut målfarligaste mittfältaren under sin tid och troligtvis i historien. Han har rekord i Chelsea som den bästa målskytten i lagets historia och i Premier League som mittfältaren med flest mål genom alla tider. Listan kan göras lång. Men det är inte endast hans målfarlighet som har gjort honom till den ikon inom fotbollen han är idag. Hans passningsspel och ledarskap har utmärkt hans karriär. Hans lojalitet mot Chelsea gör honom till en stor legendar i klubben.

Frank Lampard började sin proffskarriär i en annan londonklubb än den som han senare blev så trogen och lojal mot. West Ham United var klubben som fick äran att inleda Frank Lampards karriär, en klubb som dessutom hade haft Lampards far som spelare i klubben tidigare. Säsongen 1997/98 fick Lampard göra debut i A-laget, ett lag som bland annat hade den unga Rio Ferdinand i backlinjen. Säsongen efter fick Lampard mer speltid och hjälpte klubben nå en historisk ligaplacering på femte plats. En femte plats som räckte för att kvalificera sig till UEFA Cupen efter att ha varit utanför all utrikes fotboll i 19 år. Nu började även Lampards målskytte komma igång. Säsongen efter den historiska 98/99 stod han för 14 mål i samtliga turneringar. Detta gjorde så att de större klubbarna började få upp ögonen för honom. Klubbar som Chelsea.

Det är vanligt att nyförvärv succesivt etablerar sig i truppen och startelvan. För Lampards del kan man tycka att det verkligen borde vara så. En 23 åring som skulle spela i ett stjärnspäckat lag. Men istället för att långsamt komma in i startelvan fick han plats direkt. Han blev ordinarie på mittfältet och spelade i 164 raka Premier League matcher, vilket blev nytt rekord. Trots all speltid och den truppen som Chelsea hade under början av 2000-talet tog det några säsonger innan de riktigt stora meriterna började trilla in för Lampard i Chelsea. 2004/2005 vann Chelsea både ligan och ligacupen Det var första gången på 50 år klubben vann ligan och detta med Frank Lampard i truppen och Jose Mourinho vid sidlinjen. Det är omöjligt att inte lyfta fram Lampard som en avgörande faktor för denna succé säsong. Lampard startade samtliga matcher och stod för 13 mål på sin mittfältsposition. Att ha den stommen i laget och inte minst på mittfältet är något som varje klubb behöver för att komma långt.

Eran med Jose Mourinho vid sidlinjen och Lampard springandes på mittfältet var en väldigt lyckad period i Chelseas historia. Flera titlar ramlade in, så som ännu en ligatiteln 2005/06 och en cup-dubbel 06/07. För trogna Chelsea supportrar måste man även lyfta fram säsongen 07/08 då storhetstiden med Mourinho tog slut, men klubben nådde Champions League final. I finalen väntade Manchester United med en ung Cristiano Ronaldo i laget. Efter fulltid och förläggning var resultatet 1-1, självklart med Frank Lampard som målskytt. Manchester United vann sedan på straffar.

Frank Lampards era i Chelsea fortsatte. Han skrev på nytt kontrakt och blev den högst betalda spelaren i Premier League. Titlar fortsatte att rulla in, även om klubben hade det svårt med ligatitlar. Det mest prestigefyllda trofén klubben vann i början av 10-talet var 2011/12 då man kammade hem Champions League efter straffdrama mot Bayern München. Följande säsong präglades utav Europa League bucklan och en historisk Frank Lampard som blev klubbens ensamma skytteliga ledare genom tiderna. 13 säsonger i klubben med 147 mål för en mittfältare. Det säger sitt.

Chelsea eran tog slut. Nu väntade nya äventyr i USA. Eller ja, först en till kortsväng i England och Premier League. Frank Lampard skrev på med New York City men efter lite röriga förhandlingar fick spela med Manchester City i Premier League. Under mötet med Chelsea ville Lampard stå över matchen och se den från sidan, men det slutade med att han blev inbytt och avgjorde matchen i 85:e minuten. Inte bara att det var hans förra klubb där han ses som en legendar, utan det var dessutom en Chelseaklubb som Jose Mourinho ännu en gång tränade.

Det får inte glömmas att det även blev en hel del landslagsspel för engelsmannen. Han spelade i samtliga EM- och VM-kval från 2004 till 2014, delade sjätte plats i antalet landskamper för England genom tiderna. Ett tydligt minne av hans landslagsspel är 2010 under VM i Sydafrika när han dunkar bollen i ribban och in, men domaren dömer inget mål då han tycker att bollen inte passera mållinjen. Detta var ett av startskotten till att införa mållinjeteknik till fotbollen.

En av de absolut målfarligast mittfältaren som har spelat sporten genom tiderna. Hans ledarskap i Chelsea och England gör honom till en fotbollslegend som aldrig kommer att glömmas.

Meriter:

  • Champions League
  • Europa League
  • Premier League x3
  • FA-Cupen x4
  • Ligacupen x2
  • FA Community Shield x2
  • Andra plats i FIFA Ballon d’or 2005

OBS!

På sidan ”Chatta!” finns det information kring hur du ska göra för att gå med i mitt fotbollscommunity där du kan diskutera fotboll och dela med dig av dina tankar och åsikter med andra fotbollsentusiaster.

Glöm inte att följa bloggen på dess sociala medier och att prenumerera här på hemsidan för att inte missa nya inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s