Vad hände med Barcelona till sist?

Efter 8-2 förlusten mot Bayern München i kvartsfinalen i Champions League säsongen 19/20 blev det uppenbart för fotbollsvärlden att förändring i den katatoniska fotbollsklubben var nödvändigt. Spelare erbjöd sig att lämna och storstjärnor ville lämna till varje pris. Nu är övergångsfönstret stängt, så vad hände?

Det började med det kanske mest självklara. Bort med den dåvarande tränaren Quique Setién och skaffa fram en ersättare. Val till ny tränare gick ändå förvånansvärt snabbt då den nederländska ikonen och före detta Barcelona backen Ronald Koeman fick jobbet. Innan det blev klart spekulerades det om att Xavi äntligen skulle återvända till Spanien och Barcelona men den här gången som tränare, men som bekant blev det inte så. Ny andra tränare valdes också, då det var dags för nytt svenskt inflytande i klubben. Den här gången Henrik Larsson, ny andra- och anfallstränare för klubben.

Det som egentligen påverkade klubben mest och fick störst uppmärksamhet var såklart att Lionel Messi ville lämna. Efter uttåget ur Champions League öppnade mittbacken Pique upp dörren för att lämna klubben, i syfte för att låta andra yngre spelare få chansen till att ta klivet uppåt. I Messis fall lyfte han inte fram det som ett alternativ att lämna, utan han ville lämna oavsett vad. Mycket strul med utköpsklausul här och där och många inblandade jurister resulterade tillslut i att Messi övertalades att stanna och spela nästa säsong i den röd-blåa tröjan. Hur det ser ut till nästa säsong är oklart, men kaoset vi upplevde denna sommar kring Messi kommer vi troligtvis få en repris av igen.

Skriverier om Messis anfallskollega Luis Suarez var det också en del om. För honom var det inget alternativ att stanna kvar, sett från klubbledningens perspektiv. Han skulle bort och sen skulle en ersättare hittas. Juventus visade tidigt intresse för anfallaren, men det slutade med en affär som gick i kras. Tillslut fanns det inte många fler alternativ än att släppa honom till liga konkurrenten Atletico Madrid. En affär som innebar ett stabilare anfall och offensiv för Madrid klubben och pengar i plånboken och chans för andra talanger i Barca att kliva fram, vilket tonåringen Ansu Fati hittils har gjort. Vi svenskar vill självklart att kopplingen mellan en stekhet Fati och Henrik Larsson som anfallstränare ska uppmärksammas vilket den till en liten del gör, men talangen har även tidigare visat upp tidigare att han bär på något stort.

Gammalt skulle ut och nytt skulle in. Den riktigt stora rubriken var att Suarez lämnade för Atletico, men vad hände egentligen mer? Lite små lån här och där för spelare som inte skulle få någon speltid, men det där riktigt stora köpet blev aldrig av. Det ryktades om att Lyons stjärna Memphis Depay var nära att skriva på för klubben, men när Deadline Day var över hade fortfarande inget kontrakt skrivits under. De lyckades sälja Suarez som de ville bli av med, men köpte inte in någon ersättare. Nu måste anfallet innehålla antingen den unga Ansu Fati eller dansken Martin Braithwaite. Den sist nämnda tog till och med över Luis Suarez nummer 9…

Glöm inte att prenumerera här på hemsidan, gilla inlägget och att följa bloggen på dess sociala medier för att inte missa nya, intressanta inlägg!

2 reaktioner till “Vad hände med Barcelona till sist?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s