Skorna på Hyllan #3- Andrea Pirlo

En mittfältare i världsklass. Levererade passning efter passning, löpning efter löpning. En ledarfigur i både landslaget och klubblagen som alltid gav allt i varje match och varje minut. Hans känsliga högerfot som kunde knorra in frisparkar från alla möjliga vinklar och slå assister som oftast blev snyggare än självaste målen. Att ha Andrea Pirlo i sitt mittfält skulle ingen tränare eller supporter tacka nej till, då han både på planen och utanför var en spelare som man visste var man hade honom.

När man tänker tillbaka på Andrea Pirlos spelarkarriär tänker man ofta just på de där magnifika passningarna och frisparkarna som man önska att man själv kunde slå. Vi har sett flera spelare dominera mittfältet under alla år, men få har lyckats göra det på Pirlos nivå. Både lyckats producera superba assister framåt och samtidigt finnas där i defensiven gör honom till en oförglömligt bra spelare. Dessutom får man inte glömma hans otroliga ledarskap på och utanför planen, då han ledde sina lag till titlar och aldrig riktigt fick någon stor negativ rubrik i tidningarna.

Pirlo debuterade i Serie A 1995 som 16 åring för klubben Brescia. En säsong som slutade i ett sällan skådat fiasko, endast två vinster under hela säsongen vilket resulterade till nedflyttning till Serie B. Speltiden blev knapp för Pirlo och det var först säsongen 96/97 som speltiden började komma, samma säsong som klubben vann ligan och gick upp till högsta ligan igen.

Åren gick och sakta men säkert började Pirlos potential tona fram. 1998 blev Pirlo köpt utav Milano klubben Inter. Ett Inter som under hela 90-talet hade det väldigt tufft. Inte en enda titel och som närmst 1 poäng från att åka ner till Serie B. Upphov till förändring hade försökts, då klubben värvade in spelare som Ronaldo de Lima och Crespo men fortsatt klena resultat följde. För Pirlos del blev det inte mycket tid i Inter då han blev utlånad sammanlagt två gånger innan han blev såld till konkurrenten Milan 2001.

Det var i Milan som han slog i genom. Totalt blev det 10 säsonger för Milano klubben och en rad olika titlar. Pirlo fick allt mer och mer förtroende vilket resulterade till mer och mer speltid under säsongerna. Under tiden i Milan öppnade Italiens förbundskapten dörren till landslagsspel för mittfältsstjärnan. Han blev uttagen till VM-truppen 2006 som skulle försöka att kamma hem VM-guldet till Italien för fjärde gången, vilket de lyckades med. Pirlo var en bidragande faktor till denna prestation då han satt sin straffspark under straffsparkarna mot Frankrike i finalen och blev utsett till VM:s tredje bästa spelare efter legendarer så som Cannavaro och Zinedine Zidane. Dessutom blev han utsedd till matchens lirare i finalen.

Efter sessionen i Milan var det Juventus tur att få använda sig av stjärnan. Han blev köpt utav Juventus 2011 och fortsatte med att använda sitt ledarskap för att kunna ta hem flera titlar med Juventus . Det blev fyra säsonger i Juventus tröjan där klubben vann Serie A samtliga gånger. Under en viss tid började det ryktas om att Pirlo skulle lämna Italiens gränser och ge sig ut till Spanien, mer specifikt till Real Madrid. Han beslutade att stanna kvar och fortsätta vara trogen till fotbollen i hemlandet vilket gjorde så att han vann i princip alla fotbollsentusiaster i Italiens hjärta.

Pirlo var även med i Italiens trupp till EM 2012 i Ukraina och Polen där han ännu en gång storspelade och lyckades ta Italien till en final mot världsmästarna Spanien. En final som dock slutade i en 4-0 vinst till spanjorerna. Det starkaste minnet av Pirlos EM är troligen den otroligt kyliga straffen i straffläggningen mot England i semifinal då han chippade in den mot Joe Hart.

Han avslutade sin spelarkarriär genom att gå till MLS och spela 2 säsonger i laget New York FC. Nu är han som bekant tränare för Juventus med Dejan Kulusevski i truppen.

Andrea Pirlo öste aldrig riktigt in mål i sin karriär men han är ihågkommen för så många andra anledningar. Trogen spelare som aldrig riktigt var inblandad i någon stor skandal utan fokuserade på sin fotboll och prestera för supportrarnas skull. Fin högerfot som kunde slå assister och frisparkar i världsklass och ett ledarskap som behövs i alla klubbar är några faktorer som gör honom till en legend inom fotbollen, både på klubblag- och landslagsnivå.

Meriter:

  • Serie B
  • Serie A x6
  • Coppa Italia x2
  • Italienska supercupen x3
  • Champions League x2
  • UEFA Super Cup x2
  • VM för klubblag
  • VM-guld

Glöm inte att prenumerera här på hemsidan och att följa bloggen på sociala medier för att inte missa nya inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s