Skorna på hyllan #2- Henrik ”Henke” Larsson

Henrik Larsson är utan tvekan en av Sveriges bästa anfallare genom tiderna. Han har lyckats stort ute i de stora klubbarna i Europa, både i deras ligor och i prestige fyllda turneringar så som Champions League. Han har öst in mål och assister och ses som en legend i det skotska laget Celtic, vilket är otroligt stor för en svensk att lyckas med i fotbollsvärlden. Dessutom har han även lyckats bli ihågkommen i den svenska landslagströjan.

Jag tillhör den fotbollsgeneration som har lite svårt att minnas att man såg Henrik ”Henke” Larsson spela, då i alla fall mitt intresse för att titta på fotboll inte riktigt hade hittat till mig än. Som tur är har man kunnat höra av dem något äldre hurdan spelare han var och om alla utmärkelser han fick. Sen har man ju självklart också tittat på YouTube klipp efter klipp om den svenska fotbollsikonen. Oavsett om man har sett Larsson spela eller inte, fått höra om honom eller inte, eller stirrat på klipp och filmer om honom så är det så gott som omöjligt att inte veta vem han är.

Henrik Larssons inledde sin karriär i ett Helsingborgs IF som inte hade lyckats hitta tillbaka till den svenska toppfotbollen på 24 år efter att både ha varit nere i trean och uppe i ettan (nuvarande Superettan). Henke var inte blyg. Som 20-åring anslöt han till division ett klubben och lyckades ta dem upp till allsvenskan redan samma säsong. En säsong där Larsson stod för 34 mål på 31 matcher. Redan nu började det spekuleras om den nya okända målsprutan Larsson.

Det räckte med en säsong i allsvenskan, sen började de utländska lagen att knacka på Henkes dörr. Det var det holländska laget Feyenoord som fick svensken. Att gå från spel i division tre med Högaborgs IF till spel i den nederländska högsta ligan på endast 5 år säger en del om vilken potential han satt på och stundtals också visade. Tiden i Holland var dock inte lika lätt och han visade ingen lika övertygande fotboll. Över 100 matcher för klubben Feyenoord blev det ändå under 3 år innan det var dags att bege sig ut på nya äventyr 1997. Det var 1994 han lämnade allsvenskan och sitt Helsingborg, både för spel borta i lilla landet Holland men också för att visa upp sig på världens största fotbollsscen. VM.

VM 1994 i USA. Henrik Larsson blir uttagen och får följa med den svenska landslagstruppen över atlanten och till USA. Ett VM som går i USA främst för att försöka öka fotbolls intresset i landet som egentligen bara brinner för basket och sin egna fotboll kortfattat. Publikfest både där och hemma i Sverige blev det ändå minst sagt. Efter VM fiaskot 1990 i Italien där man slutade sist i gruppen visste man inte riktigt var man hade landslaget. Ett VM-brons var överförväntan. Henrik Larsson var inte den svenska stjärnan under VM. Fortfarande en relativt ung talang som skulle få möjligheten att känna på landslaget och den stora scenen. Men visst var han ändå med och drog sitt strå i stacken, speciellt med långskottet i ribban mot Kamerun där returen sedan slogs in till 2-2.

1997 började en era som skulle komma att sätta avtryck för en hel förening och för Henrik Larssons karriär. Efter en tuff period i Nederländerna sker övergången till Skottland och laget Celtic. Där flyter det på bättre. På sammanlagt 312 matcher gör han 242 mål och är en starkt bidragande faktor till Celtics framgångar under dessa 7 år i klubben. Inte bara att karriären lättade när flytten till Celtic blev klar och att han lyckades prestera där, han fick dessutom mer förtroende av den svenska förbundskaptenen Tommy Svensson, något som det hade varit brist på efter VM 94. Detta ledde till att Lars Lagerbäck som sedan tog över efter Svensson fortsatte att dra nytta av Larsson och Henke blev helt plötsligt även en nyckelspelare i det svenska landslaget också.

EM 2000 väntade, men det såg mörkt ut för Henke. Ett brutet ben i en europacupmatch mot Lyon under hösten 1999 gjorde så att han blev så gott som uträknad från den svenska truppen till kommande EM. Men han gav sig inte. Skadan läkte och han lyckades bli återställd lagom till EM, ett EM som det dock kanske är mer värt att bara glömma och gå vidare ifrån. VM 2002 dock. Där visade han verkligen vad han gick för. En av turneringens bästa anfallare trots uttåget i åttondelsfinal mot Senegal. En säsong där han både öste in mål för Celtic och presterade på topp i landslaget.

Efter Celtic var det dags för storklubben Barcelona. För Henke verkade omställningen gällande kvalité bland motståndare inte påverka honom, utan han fortsatte att prestera och etablerade sin plats i den stjärnfyllda startelvan. Skador började komma och det blev svårare att hålla en jämn nivå. Ett av de största ögonblicken i karriären kom säsongen 2005/2006 då han blev inbytt i Champions League finalen mot Arsenal och passade fram till 2 mål och lyckades vända matchen. En av få svenskar som har fått lyfta Champions League puckalen.

Efter Barcelona perioden blev det en återvändning till Helsingborgs IF och en kort period utlånad till Manchester United.

Henrik Larssons karriär är fylld med ögonblick som är värda att skriva om. Han är en svensk fotbollsikon och kommer alltid att vara en. Det är få svenskar som har lyckats utanför Sveriges gränser så som han har gjort, vilket gör honom till en alldeles säregen svensk anfallare.

Meriter:

  • VM-brons 1994
  • Guldskon 2001
  • Skotsk ligamästare x4
  • Scottish Cup x2
  • Skotska ligacupen x3
  • Spanska ligamästare x2
  • Spanska Supercupen x2
  • UEFA Champions League 2005/2006
  • Svenska Cupen 2006

Glöm inte att gilla inlägget, lämna en kommentar, prenumerera på hemsidan och följ bloggen på dess sociala medier för att inte missa nya intressanta inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s