Skorna på Hyllan #1- David Villa

En fotbollsspelare som definitivt kan kallas för en legend inom fotbollen. Anfallsstjärnan som producerade poäng efter poäng både i klubblagen och landslaget. En ikon som nyligen lade skorna på hyllan efter en karriär där han minst sagt har lyft många puckaler. Detta är första inlägget i serien ”Skorna på Hyllan” där några av världens främsta spelare lyfts fram.

Den spanska fotbollsikonen David Villa inledde sin professionella karriär i Sporting Gijón där han direkt började producera mål. Tidigt såg man hans talang och effektivitet framför mål och att både kunna vara på rätt plats vid rätt tillfälle och även kunna skapa målchanser från ingenting. Främst är han kopplad som en stabil anfallare i Barcelonas dominerande lag kring början av 10-talet, men innan dess hade han presterat riktigt bra både i Gijón och Valencia.

Det blev tre säsonger för den dåvarande spanska andra divisionslaget och över 50 kassor innan han fick klättra upp till första divisionen och till klubben Real Zaragoza. Redan under första säsongen i den nya klubben och ligan visade han att han hade vad som krävdes för att kunna nå upp och prestera på de högsta nivåerna. David Villa hade aldrig riktigt något problem med målskyttet, vilket bidrog till att 2005 fick han göra landslagsdebut och blev köpt av storklubben Valencia.

Övergången till Valencia blev även den lyckad. Målproduktionen fortsatte, men denna gång fick supportrarna även beskåda en fin kemi mellan anfallsduon Villa och Morientes som ledde till poäng efter poäng. Det var bara inte i den spanska ligan som Villa presterade, utan han gjorde likadant i Champions League. Det blev fem år i Valencia, där han sammanlagt gjorde 58 mål.

2010. VM i Sydafrika och en övergång till den kanske största klubben i världen just då, Barcelona. I Sydafrika fick vi se en David Villa i sitt allra bästa. Han var inblandad i Spaniens samtliga mål under turneringen utom de två sista (semifinalen och finalen). Hans spelsinne och förståelse i offensiven var en stark bidragande faktor till Spaniens första VM-guld någonsin. I Barcelona flöt det till en början på bra. 2011 var han med och vann Champions League med klubben då man besegrade Manchester United i finalen, vilket blev hans första och enda. Under slutet av 2011 åkte Villa på en skada som gjorde att han missa stora delar av säsongen och efter det fick ont om speltid.

Efter Barcelona var det Atletico Madrids tur att få ha spanjoren i laget. Eran i Madrid blev inte så långvarig men en ligatiteln hann det bli. Efter Atletico blev det spel både i USA, Australien och Japan innan Villa beslutade att lägga skorna på hyllan.

David Villa är en fotbollsikon. Han är Spaniens landslags skyttekung och har även öst in med mål i sina klubblag. Han var en komplett anfallare med vassa avslut, förmågan att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, snabbhet och hög effektivitet. Under sina aktiva år hamnade han ofta i skuggan av andra stjärnor, speciellt Messis under Villas Barcelona tid. Nu i efterhand går det verkligen att se vilken livsfarlig anfallare han var.

Meriter:

 • Spanska Cupen x3
 • Spanska Supercupen x3
 • Champions League
 • UEFA Super Cup
 • VM för klubblag
 • La Liga x3
 • EM-guld
 • VM-guld
 • FIFA världslag 2010
 • UEFA Team of the Year 2010
 • Skyttekung i spanska landslaget (59 mål)

Glöm inte att prenumerera på hemsidan, följa bloggen på dess sociala medier och att kommentera vilka legendarer du vill läsa inlägg om!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s