Var var VAR och varför VAR?

”Video Assistent Referee” är ett väldigt omtalat ämne inom dagens fotboll. Somliga hatar det och tycker att systemet förstör vår fotboll, medans andra tycker att det var på tiden att det kom till världens största sport. Hur det än är nu så var det menat i gott syfte. Rätt är ju aldrig fel, så det skadar ju inte att göra sporten mer rättvis eller hur? Men det finns så mycket annat att också väga in, sånt som gör att vi alla älskar fotboll och väljer att ge sporten en del av vårat liv.

Domarsystemet ”VAR” fick sitt genombrott under fotbolls VM 2018 i Ryssland, då det för första gången på allvar fick hela världens blickar riktade mot sig. Systemet lyftes redan under tidigt 10-tal fram av några självgoda holländare och testades i den nederländska högstaligan, men utan att få någon riktigt stor uppmärksamhet från omvärlden. När VAR sedan användes under VM fick det hård kritik. Systemet ansågs inte vara tillräckligt förberett då det blev väldigt många avbrott med långa pauser bland annat. Ett nytt system för fotbollsfansen som dock redan har varit etablerat i hockeyvärlden i flera år. Under VM fick de svenska fansen ett tidigt möte med denna nyfunne kamrat, när Claesson blir fälld av en sydkorean i offensivt straffområde utan någon signal från domaren. En skrikande Albin Ekdal som jagar domaren tills bollen går ut och han signalerar VAR-tecknet. En del kommer säkert också ihåg hur VAR var emot Sverige redan nästa match mot Tyskland, då Berg blir fri mot Neuer men blir nerdragen av den tyske backen Boateng utan några konsekvenser efteråt. Det var den sista matchen den domaren dömde under VM 2018.

VAR har och kommer alltid vara menat i gott syfte. Mer rättvisa i fotbollen sett till domslut och för att underlätta för domarna på planen som inte kan se allt. Titta bara på gårdagens match i den franska ligan mellan PSG och Marseille där domaren efter ett storbråk på planen delade ut sammanlagt fem röda kort, efter en nödvändig VAR-granskning då det i stort sett var helt omöjligt för domaren att se allt som hände. Det finns även exempel på VAR-granskningar som har avgjort hela matcher, som Manchester City mot Tottenham i Champions League kvartsfinal 18/19. VAR bidrar med rättvisa (oftast), men jag skulle säga att systemet tar mer än vad det ger.

VAR är fortfarande en relativ ny metod i fotbollen, vilket gör så att just nu är det bara ett fåtal supportrar som stannar upp efter ett mål, slutar fira och börjar spekulera om VAR. Långa granskningar där skostorleken kan avgöra om det är offside eller inte, vinst eller förlust. Den mänskliga faktorn på planen hos domarna försvinner, vilket jag anser är dåligt. Nu har domarna alltid VAR att luta sig tillbaka mot när det krävs, vilket gör så att det inte krävs lika mycket av domarna på planen när det handlar om matchavgörande situationer. Tänk om man skulle få ta bort den mänskliga faktorn i matchavgörande moment för spelare? Spelare konkurrerar mellan varandra och detsamma gäller domare. Nu är det mer prestige för domare att inte behöva använda VAR, men det är fortfarande lugnt att göra det.

För att uppnå den maximala rättvisan kanske linjedomarna borde ersättas med robotar, som med någon laser känner av var spelarna befinner sig? Detta hör man direkt inte håller. Det ska vara linjedomare som springer längst sidlinjen och viftar med sin flagga. Så enkelt är det. Domarna ska kunna begå misstag, det är en del av sporten. Det som måste förbättras är supportrarnas sett att behandla domarna efter misstagen. Det är där problemet ligger och lösningen är inte att försöka göra det omöjligt för domare att begå dessa misstag.

Glöm inte att följa bloggen på dess sociala medier och här på hemsidan för att inte missa nya, intressanta inlägg och för att få vara med och påverka vad det ska skrivas om!

2 reaktioner till “Var var VAR och varför VAR?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s