Premier League 20/21- Det här behöver du veta, Del 1

4 dagar kvar tills starten av en utav världens absolut bästa fotbollsliga. De övriga ligorna sätter även de igång kring helgen, men det är Premier League som kommer följas lite extra. En tidigare säsong som började med magiska inramningar runtom i England och slutade med tomma, ekande fotbollsplaner. Självklart satt coronapandemin stor prägel på säsongen och var en stor och viktig faktor till varför just den säsongen kommer vara ihågkommen om flera, flera år. Något som denna säsong säkerligen även kommer bli, mycket på grund av att vara ”säsongen efter” men även för alla de möjligheter för skrällar som finns.

Den engelska fotbollssäsongen tjuvstarta lite med Community Shield finalen mellan Liverpool-Arsenal, som de sist nämnda tog hem efter straffsparkar. Redan där kom första skrällen (läs mer i inlägget ”Arsenal- Håller på att hitta hem?”). Liverpools säsong var storartad och dominant. Vann den engelska högstaligan utan några riktiga bekymmer, men åkte förvånansvärt ut ur Champions League mot Atletico Madrid i åttondelsfinal. Liverpool är definitivt ett lag som kommer utmana om titeln ännu en gång och göra allt för att försvara den. Med de flesta stjärnorna kvar i truppen ser det ut som om de kan sätta igång i samma stabila tempo som de hade under förra säsongen. Undantaget är Wijnaldum som det ryktas om en eventuell flytt till Barcelona. En spelare som har varit offensivt bra sett till sin mittfältsposition då han har funnits där för laget när det har behövts. Om flytten till det spanska storlaget blir av kommer det definitivt lämna en lucka i truppen. Denna lucka kan dock repareras snabbt och riktigt effektivt om Liverpool lyckas få till det med Bayern Münchens mittfältare Thiago. Han var en starkt bidragande faktor till Bayerns dominans både i Tyskland och ute i Europa under förra säsongen vilket skulle kunna ta Liverpool upp till nästa steg. Men, de är inte de enda som vill åt mittfältaren.

Manchester City lyckades precis försvara mestadels av sina rekord inom den engelska fotbollen förra säsongen, trots Liverpools dominans. Tidigt under transferfönstret skrev två nya spelare på för Manchester klubben. Den engelska mittbacken Aké och spanjoren Ferran Torres. Värvningen av Aké fick många i fotbollsvärlden att rynka på ögonbrynen, speciellt när just mittbacks positionen är en position där det finns gott om större talanger än Aké på marknaden just nu. Ferran Torres övergång från Valencia höll snabbt på att hamna i skuggan av något som kunde bli ännu större. Messi ville lämna Barcelona och direkt blev City en storfavorit till att bli legendens nästa klubbadress. Tillslut blev det klart att Messi skulle stanna i Barcelona och Ferran Torres potential började framhävas. Det har även spekulerats en del om Koulibaly som ännu en mittbacksvärvning. Manchester City har stundtals haft problem med försvaret, men två mittbacksvärvningar vet jag inte om det verkligen behövs.

Citys säsong hade både upp- och nedgångar. För citysupportrarna var det troligtvis en besvikelse att hamna så långt bakom Liverpool i tabellen och självklart uttåget mot Lyon i Champions League kvartsfinalen. Energin Pep tog till Manchester håller troligen på att försvinna och tonas bort. Gång på gång misslyckas i CL och samtidigt inte lyckas hänga med Liverpool i tabelltoppen är påfrestande. Att lyckas värva Messi till klubben skulle ha kunnat tända gnistan igen och tillföra med ny energi som skulle kunna bidra till den där efterlängtade CL bucklan. En riktigt stort namn till klubben tror jag skulle sitta fint och ge resultat.

Hur säsongen ser ut med tomma läktare eller ej är inte helt klart än. Troligtvis kommer det inledas med tomma läktare för att sedan beroende på hur det ser ut kunna släppa in ett visst antal procent åskådare, men det kan mycket väl bli så att vi får se en hel säsong (eller större delen av en) med endast ekande spelarrop.

Håll utkik för ”Premier League 20/21- Det här behöver du veta, del 2 på bloggens sociala medier och genom att få ett mail när inlägget är ute om du prenumerera här på hemsidan!

4 reaktioner till “Premier League 20/21- Det här behöver du veta, Del 1

 1. Hej!

  Här är en sak jag behöver veta – vad betyder rekord? Mig veterligen bryr sig ingen som på allvar sysslar med fotboll om rekord, det är snarare distraktioner men man göra det alltså i Man City?

  Gillad av 2 personer

  1. Tror verkligen inte att rekord är huvudfokus i Man City, men t.ex. kan det säkert vara någonting att hitta motivation från när City inte hade någon chans på PL titeln och inte heller blev hotade underifrån. Personligen tror jag det finns mycket stolthet laddat i ordet, men självklart finns det viktigare mål än att behålla rekord.

   Gillad av 1 person

 2. Så du menar att när Man City inte kunde vinna EPL så fokuserade de på att LFC inte skulle slå deras rekord? Eller syftar du på kommande säsong – att LFC springer i från och så… får inte ihop det. Under alla omständigheter. Rekord är något media och nostalgiska stats-supportrar tycker är skitviktigt. Absolut ingen annan bryr sig.

  Gillad av 1 person

  1. Tror det finns supportrar som känner stolthet över rekord ens klubb har, men jag håller med dig att det inte är det viktigaste. Syftade på den förra säsongen då City egentligen inte hade jättemycket att spela för och lekte med tanken att ”se till att behålla rekord” kunde vara något att hitta den sista motivationen från.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s