Avlägsna Stjärnor (Sverige-Frankrike)

0-1 förlust mot Frankrike hemma i Solna. En match med tomma läktare och brist på underhållning. Känslan av att äntligen få se landslagsfotboll igen var roligare än självaste matchen. Talanger som inte lyckades fullt ut och stjärnor som inte lös. Favoriterna Frankrike som mer spelade matchen för att de måste än för ren passion och glädje. Ett Sverige som hanterade matchen som om ett 0-0 resultat skulle ta dem vidare i turneringen. Nations League kommer aldrig bli lika prestigefyllt som VM och EM, så lönar det verkligen för ett lag som det svenska herr-landslaget att spela i A-divisionen?

Inledningsvis hög press från det svenska laget som lyckas förvånansvärt bra. Fransmännen fick inte riktigt ingång sina uppspel vilket resulterade till få skapade målchanser för laget med den farliga offensiven. Det var egentligen Sverige som skapade ”målchanser”. Inte mycket till chanser, men anfall är det bästa försvaret. Som väntat orkade det svenska laget inte med den höga pressen och började sakta men säkert falla tillbaka till det kompakta försvarsspelet som vi är så vana att se. Marcus Berg med Sveriges farligaste chans som dock Lloris rädda och någon minut senare kom 0-1 målet av Mbappé efter väldigt turligt fått med sig bollen och hittat luckan mellan Olsen och stolpen.

Bolltempot i andra halvlek sjunker och det börjar bli mer intressant att lyssna på spelarnas rop och instruktioner än att följa självaste matchen (även om det var mycket mer rop i första halvleken innan det franska målet). Första riktiga chansen i andra kom i 89:e minuten när Emil Forsberg fick ett skott på mål. Några minuter senare efter lite slarv i backlinjen fick fransmännen en tveksam straff som stjärnan Griezmann sköt upp på läktaren.

Vinst för Frankrike och förlust för Sverige. Det som gav matchen en ny gnista under den döda andra halvleken var när Kulusevski blev inbytt. Talangen som har blivit köpt av Juventus fick börja matchen på bänken och spela 20 minuter. Alldeles för lite i en match som egentligen inte byter mer än lite rankingpoäng. Inför matchen på tisdag mot Portugal bör det bli en del förändringar med fokus på de unga spelarna som så småningom ska ta över den svenska landslagsfotbollen. Kulusevski beskrev sig som chockad när han hörde att han inte skulle starta matchen och Ibrahimovic tvekade inte med att rikta kritik till landslagets ledning. Igen.

Från Frankrikes håll var det en tungt, för det mesta gående stjärna Griezmann som fick mig att rynka på ögonbrynen. Men efter en tuff säsong i Barcelona kanske det inte är så konstigt. Svårt både med att prestera och med självaste klubben. På planen på Friends syntes en brist på motivation till fotbollen. Mbappe gjorde det han var på planen för att göra, hota och göra mål. Sett till det svenska försvaret kan man ändå tycka att han borde ha gjort sitt jobb lite bättre. Men nu fick vi även möjligheten att höra hur försvarsspelet byggs upp och styrs, och dessutom se en Pontus Jansson som i stort sett dominerar duellspelet mot Giroud. Trots förlusten ett klart godkänt försvarsspel från Sveriges sida.

Att falla ur A-divisionen i Nations League tycker jag inte skulle vara så farligt. Om Sverige skulle gå vidare ur denna grupp skulle det endast leda till ett slutspelsträd där vinsten är att kunna titulera sig som Nations League mästare. Däremot att vinna sin grupp i några av de lägre divisionerna ger enligt mig ett bättre pris. Det ger möjligheten till ett extra play-off om man missar avancemang från EM- eller VM-kvalet, något som är betydligt viktigare för det svenska landslaget. Nations League kommer aldrig att bli lika prestigefyllt som VM eller EM. Jag vet inte vad ni tycker, men jag väljer hellre ett slutspel i VM eller EM än i Nations League.

Glöm inte att följa bloggen på sociala medier och att prenumerera här på hemsidan för att inte missa nya inlägg om fotbollsvärlden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s