En Fascinerande Liga

Mer och mer pengar pumpas in i fotbollsvärlden. Övergångspriser blir högre och högre, toppligorna rycker ifrån dem mindre ligorna. Men på alla plan verkar inte pengar vara nyckeln till framgång. Miljardprojekt som fallerar och rika klubbar som inte presterar finns fortfarande. Vi är inte riktigt där än att pengar avgör fotbollen, men kanske inte så långt ifrån.

Vi ser hur miljardprojektet PSG nådde sin första Champions League final den här säsongen och hur Manchester City ännu en gång var med om ett misslyckande i samma turnering. I dagsläget är dessa klubbar kanske de allra mest påverkade av oljeshejkerna som en efter en tar över klubblagsfotbollen. De blir allt vanligare och vanligare att klubbar köps upp och det börjar pumpas in miljonbelopp, medans mindre klubbar utsätts för stora ekonomiska svårigheter och knappt lyckas hålla igång verksamheten nu under coronakrisen. För oss som fotbollsintresserade i Sverige ligger såklart Allsvenskan lite närmare hjärtat än de flesta andra ligorna. Denna liga är ganska så mycket samma gamla liga fortfarande. Få se hur länge det håller.

Allsvenskan är spännande på det sättet att man aldrig vet vilket av lagen som kommer vinna och vilka som kommer åka ut. Titta bara på AIK nu, som har varit en kandidat till guldet i många år men som nu kämpar för att få spela i svenska högstaligan även nästa säsong. Sen har vi de lagen som det i alla fall känns som är för bra för superettan men för dåliga för allsvenskan. Typ Sundsvall. Det är säkert inte så, men det känns som om de går upp och ner friskt. Örebro SK, ett lag som man bara vet kommer sluta i mitten av tabellen. Så är det bara. Har alltid varit så och kommer alltid vara så. När det kommer till guldstriden tycker jag det är öppet. Konstigt nog finns det flera lag som har potential till att ta hem SM-guldet. Varför det är konstigt återkommer jag till. Hammarby, Malmö, Norrköping, AIK och Djurgården är några av lagen som oftast är med i striden.

Sen kommer ibland de här överraskningarna. Den här säsongen skulle jag ändå säga att det är IK Sirius som vinner det priset om de fortsätter som de gör nu. Men vi alla vet hur det kommer gå. Just nu storspelar Stefano Vecchia för dem, nästa säsong blir han köpt av någon av de tidigare nämnda guldkandidaterna och sedan om han fortsätter prestera sticker han till den holländska ligan eller tyska andra ligan, som alla andra. Vad som händer med IK Sirius efteråt återstår att se. Antingen lyckas de göra något vettigt med pengarna de får in eller så blir det som förr, kamp om överlevnad i allsvenskan.

Jag brukar inte följa allsvenskan. Jag håller mig uppdaterad om tabellen men inte mycket mer än så. Därför som jag inte är jätte insatt i vilka lag som ofta åker ner och går upp och så vidare. Brukar skämta ganska så friskt om allsvenskan och ligans typiska lag-tabell-struktur. Det som jag tycker är konstigt med att det finns så många kandidater till SM-guldet (som jag nämnde tidigare) och inte bara ett överlägset Liverpool, är på grund av en avgörande faktor. Pengar. Det borde finnas ett lag i allsvenskan som har överlägset mest pengar. Malmö FF. Malmö har spelat Champions League och Europa League många säsonger på senare tid och har fått in mycket pengar under dessa säsonger sett till vad andra allsvenska klubbar har fått in, speciellt efter säsongerna i Champions League 14/15 och 15/16. Ändå har inte Malmö spelat en övertygande fotboll under säsongerna då pengar uppenbarligen har funnits i klubben.

Att Manchester City och PSG inte lyckas i Champions League och att Malmö FF inte är överlägsna i allsvenskan är ändå tecken på att pengarna inte har tagit över hela fotbollen ännu. Det finns fortfarande till viss del lag som presterar bättre även fast de inte är miljardprojekt eller har speciellt mycket pengar. Fotboll ska avgöras på planen, inte i plånboken.

3 reaktioner till “En Fascinerande Liga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s