Ett Fallerande Rike

Under stort sett hela 2010-talet dominerade de hela fotbollsvärlden. Världsstjärnor en efter en, talang på talang och ett bygge som inte hade sett mörker på flera år. Att vinna ligan och de inhemska cuperna var kraven och att gå långt i Champions League sågs som något självklart. Men när fotbollsikoner började lägga skorna på hyllan och gå vidare i sina karriärer kunde man börja ana ett litet mörker lägga sig över verksamheten. Men att det skulle ske så plötsligt var det nog inte många som kunde förutse. Den stora frågan är när kommer vi nästa gång få se en likadan dominant fotbollsförening som Barcelona under 2010-talet?

Total dominans. Barcelona presenterar superstjärnor som David Villa och Neymar under 10-talet. Trippel på trippel, buckla på buckla. Den brasilianska supertalangen Neymar ansluter till klubben och lika så Suarez. Detta är början på ”MSN”-eran. Denna trio skulle stå för oförglömliga mål och matcher, en av dem absolut bästa anfallstriorna någonsin i fotbollens historia. I mittfältet assisteras de av spelare som Iniesta, Xavi och Busquest. Tidigare med Pep Guardiola som tränare är Barcelona en livslevande vinnarmaskin, vilket de även fortsätter vara under Luis Enriques tränartid i klubben.

Neymar lämnar för PSG, mittfältsikonerna Iniesta och Xavi lämnar för en fortsätt karriär i Japan respektive Qatar. Redan här börjar det märkas att vinnarmaskinen saktar ner tempot. I slutet av 10-talet blir det tydligare. Fiaskot mot Roma och Liverpool i Champions League följdes upp med ännu ett gigantiskt fiasko, 8-2 mot Bayern München. Eran är slut. Dags för en ombyggnad.

Stjärnor som Pique erbjuder att lämna för att underlätta för en ombyggnad och sportchefen Eric Abidal får sparken. Men allt det här skuggas av en ända nyhet. Messi är redo att lämna. Han vill lämna till och med. Messi har spelat hela sin proffskarriär i Barcelona och vunnit allt man kan vinna med ett klubblag med dem. Den sexfaldiga Ballon d’Or vinnaren söker en ny klubb att kunna erövra. För mig finns det tre starka alternativ, varav ett lite svagare.

  1. Manchester City
  2. PSG
  3. Inter

Manchester City måste verkligen vara det hetaste alternativet för många ändå. Messi får chans att spela ihop med Pep Guardiola igen och sin landslagskamrat Agüero, som dessutom är en nära vän till Messi rent personligt. Dessutom får han chans att spela Premier League och på det sätter utmana Cristiano Ronaldo ännu en gång, från hans tid i United. Manchester City är en storklubb som inte har vunnit Champions League än, vilket ger Messi ett gyllene läge att bli historisk inom klubben.

PSG, mestadels för det miljardbygge som de håller på med just nu. Sen går det ju inte att komma ifrån att en återförening med Neymar måste klia lite i fingrarna hos Messi. En trio med Messi, Neymar och Mbappe skulle kunna toppa MSN, om inte bättre. Även PSG har inte vunnit CL ännu, vilket även där ger Messi en ny möjlighet.

Inter av alla lag. Här är mitt absolut bästa argument att Ronaldo spelar i Juventus och Inter är på väg upp i klass igen. Både Ronaldo och Messi börjar komma upp i åren och det är troligen inte långt kvar tills de lägger skorna på hyllan. En flytt till Inter skulle därför kunna öppna dörren för en sista kamp mellan Messi och Ronaldo, och dessutom ger Inter som organisation en knuff i rätt riktning.

Jag tror inte Messi vill flytta tillbaka till Argentina än. Han är inte klar med proffsfotbollen än. Han lär definitivt göra det när han känner sig färdig, men det är nog ett tag tills dess, i alla fall om Ronaldo lyckas vinna titlar med Juventus. Dock att vinna Champions League med City eller PSG skulle vara en större bedrift (i alla fall med City) än om Ronaldo vinner turneringen med Juventus.

En reaktion till “Ett Fallerande Rike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s